11. marraskuuta 2013

Klinikkareissu

Tänään päästiin jopa klinikalle paikan päälle! Annettiin aamuruokien aikana Kisselle tuubillinen yrttirauhoittavaa, joka rauhoittikin jonkin verran Kisseä nopeasti - muutamien yrityksien jälkeen tyttö oli jo autossa.

 
Oltiin reippaasti ajoissa Kangasalalla, saatiin pistää Kisse karsinaan ja ite hengattiin kahviossa.
Ensin oli ihan ontumatutkimus, kävelytin ja juoksutin suoralla. Lääkäri taivutteli kaikkia jalkoja eri suuntiin ja joka välissä juostiin taas. Maneesissa pehmeällä pohjalla liinan päässä ravi sekä laukka, ulkona kovalla pohjalla otettiin vaan ravi. Oikea kierros laukassa oli se missä Kisse rupesi pomppimaan, mutta muuten meni nätisti eikä hälyttävästi ontunut.
Lääkäri sanoi missä näki ongelmat ja kuvattiin siis satula-alue, kintereet, etujalan kaviot ja niska. Satula-alue ja niska, koska reagoi voimakkaasti kun lääkäri vähän hieroi, kintereet taas tuntui vaikuttavan eniten taivutuskokeen aikana.

Lopulta selvisi paljon, niskasta löytyi pieni kalkkeutuma, eli on joskus lyönyt pahasti kerran tai useamman kerran. Tämä ei kuitenkaan vaikuta mitenkään mihinkään, koska on sellaisessa kohdassa ettei ihan niskahihna paina.

Kintereistä pientä alkavaa kinnerpattia, joka ei myöskään vakavaa. Normaalia liikuntaa lääkärin mukaan, ei tietenkään mitään metrin hyppäämistä tai kenttää - joka ei mun tarkoitus ole ollutkaan missään vaiheessa. Ja pattien hoitoa, mm. kaviot pidetään lyhyinä ja kunnon lämmittely ennen työtä. Jos patit pahenevat niin harkitaan kortisonipiikitystä. Netissä luki että kintereen sisäpuolille kannattaisi liikunnan jälkeen lämpölinimenttiä laittaa, mutta onko jollain kokemusta että kannattaako? Vai toimisikohan kinner-botit?

Kaviot olivat ok.  Kisse on lääkärin mukaan sairastanut kaviokuumeen joitakin vuosia sitten ja sen näkeekin että oikean etujalan kavio on vähän pystymmässä kuin vasemman. Antura on myös oikeassa jalassa ohut, lääkäri suositteli kengittämään pohjalliset etujalkoihin kunnes antura vahvenee.

Ainut oikea ja suurin häikkä olikin selässä eikä jaloissa/kavioissa. Todennäköisesti aikaisemmin on pidetty epäsopivaa satulaa ja ratsastettu liian ryhdikkäässä muodossa, joka on vuosien saatossa saanut selän kasaan, jollon okahaarakkeet ovat nykyään todella lähellä toisiaan ja osa haarakkeista osunut toisiinsa välillä. Tähän vaivaan paljon selän jumppaa kaikin tavoin, maasta käsittelyä ja hierontaa.

Liikkumaan päästään siis taas heti kun pohjalliset on alla, hieroja on tulossa ja tarkistetaan vielä kertaalleen että meidän satula istuu. Kaikin puolin oon ite tosi helpottunut, ettei mitään todella vakavaa löytynyt - kaikkiin näihin löytyy ratkaisu!

Autoon Kisse ei olisi taaskaan tahtonut, mutta oli sen verran tuiterissa vielä että yksitellen nostelin jalkoja lähemmäs auton sisusta.

Kahden viikon Metacam-kuuri saatiin ja katsotaan ainakin kevääseen, sitten täytyy harkita nivelten piikittämistä jos mitään muutosta ei ole haarakkeisiin tullut.


Kisse kiittää, vaikka sitä vituttikin ajella ympäri kyliä. Varsinkin kun auto hyyty ja jouduttiin hetki odottaa bensaa..


Edit // Blogiin tuli kommentti jonka vahingossa poistin, mutta joku kommentoi siis että Kissellä olisi jo viisi vuotta ollut alkava kinnerpatti. Tämmöistä tietoa ei entinen omistaja ole kertonut, jolta juuri hetki sitten kysyin uusiksi että mitä vaivoja Kissen jaloissa on ollut.

2 kommenttia

 1. Korjaan jonkun kommenttia! Kissellä ollut meille tullessa kinnerpahka mikä ei ell. Mielestä vaikuttanut kissen liikkumiseen millään tavalla. Ja kissehän kulkee aika ryhdikkäästi ja on sellainen myös rakenteeltaan joten selkäongelma on mahdollisesti voinut olla aina. Ja jos kaviokuumeen on sairastanut se on joko ollut oireeton tai sitten hyvinkään ja viikin klinikoilla ei ole sellaista huomattu vaikka oikea etukavio on kuvattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pahkahan on vaaraton. Joku ilmeisesti sekoittanut siihen tietonsa, näitä nyt riittää jotka selittävät asioita tietämättä.
   Ja jep, kissellä on mm. lyhyt selkä joka myös vaikuttaa. :/
   Ell sanoi että mahdollinen kaviokuume on ollut tosi lievä, että varmasti olisi keltä tahansa jäänyt huomaamatta.

   Poista