26. marraskuuta 2012

Tallityöviikko 1

Torstaina alkoi ensimmäine tallityöviikkoni, eli päikkä, Hingunniemessä. Ootin jo kovasti päikkää, koska hevosten kans touhua, kunnolla tekemistä ja hei ilmaista sapuskaa viikonloppuna!

Hinkula 26.11.-12

Tilastosaldo:
- Viima olisi onnistunu puremaa ilma välis olevaa loimea
- Esko puri
- Gilda vauhkoontu ja kynsi painautu ihoon siinä rytäkässä ja sormi turpos päiväks
- Vintiö komenteli kybällä, komensin takasin ja näin jyräsi melkein aidan
- löin pääni! >8|
- Vintiö potkas reiteen
- HARJA onnistui repäsee palan nahkaa sormesta mukanaan

Päikkä koostuu siis aamutallista, päivätallista, päivätarkista, iltatallista ja iltatarkista. Päikässä on vaihtelevasti 6-8 ihmistä aina torstaista seuraavaan torstaihin. Ja muuten toimitaan yhdessä, paitsi vaihtelevasti vain kaksi ihmistä menee tarkkeihin. Ja etukäteen on sovittu yksi ihminen joka hoitaa pihaton ja vierastallin, tosin vierastallissa on aika harvoin ketään. Me asutaan päikkäkämpässä, eli 4 huoneen asunnossa (+ keittiö jossa telkkari kanssa, sauna, kaksi suihkutilaa ja kaksi vessaa) joka sijaitsee koulun pihalla, uuden päärakennuksen ja ratsutallin välissä.
Kun uusi ravitalli valmistuu, ratsutallista lähtee ravurit sinne ja silloin ravitallissa työskentelee vissiin 2-3 ihmistä.

Kello 6 Aamutalli koostuu;
- yöhevosten hakeminen sisälle
- loimittaminen
- ruokien jako
- lämpöjen mittaus
- päivähevosten tarhaus
- karsinoiden siivous
- lattioiden lakaisu

Kello 8:30 Päivätalli koostuu;
- viemärien tyhjennys
- loimihuoneen ja varustehuoneiden järjestäminen + lattian lakaisu
- pyykin pesu
- pesupaikkojen siivous
- ruokintakärryn täyttö
- pinteleiden kääriminen
- heinäkärryjen täyttö
- kylmäkarsinoiden vesien vaihto/täyttö
- lantalan tasoitus
- lattioiden lakaisu

Kello 13:00 Päivätarkki koostuu;
- liikutuksessa olleiden hevosten loimet pois jos hevoset kuivia
- jos hevoset ei ole yhtään hiessä, viedään ne pihalle

Kello 16:00 Iltatalli koostuu;
- päivähevosten hakeminen sisälle
- yöhevosten loimitus
- yöhevosten vieminen ulos
- ruokien jako
- karsinoiden siivous
- kylmäkarsinoiden vesien vaihto/täyttö
- lattioiden lakaisu
Mun iltatallin tehtävänä on vielä huoltaa Sanin jalkoja kun ne on ruvella, pestä ne kunnolla, kuivata ja laittaa öljykääreet.

Kello 20:00 Iltatarkki koostuu;
- kuivien hevosten loimet pois
- Pihattoon vedet
- Heinät kaikille

Voi olla että jotakin unohtu, mutta pääasiat taisi tulla ja antaa varmaa ihan selkeän kuvan kuitenkin, että mistä päivä koostuu. Tarkit siis koostuu vaan siitä että loimet veks ja katellaa et kaikki on ok.
Kyselkää lisää jos jotai jäi epäselväks öäöä.
Päikkä on ollut hyvä siinä mielessä, että muistan hevosten tarhapaikat paremmin, tunnistan useimpien loimet ja tunnistan useamman hevosen kuin ennen. Ennenhän en esimerkiksi tunnistanut Kossua ja Borista enkä Wandea ja Rullaa toisistaan, mutta nyt niistä on jäänyt mieleen sellaisia tunnusmerkkejä että tunnistan ne.

Kaiken kaikkiaan eka päikkä on lähteny hyvin käyntiin ja vaikka koululla on paljon hevosia ja tekemistä, oon muutamas päiväs päässy jujuun että mitä tehdä ja missä järjestyksessä ja milloin. Ja tarhapaikatkin on jääny suurinpiirtein mieleen, vaikka joulun jälkeenhän ravurit tosiaan siirtyy niin en tiedä sitten miten paljon vaihtuu ratsujen tarhat, vai vaihtuuko mitenkään.

Tähän mennessä kivointa on ollut varustehuoneiden ja kuivatus-/loimihuoneen siivous, ruokien jako ja hevosten vieminen/tuominen sisälle. Tosin tosi turhauttavaa on aina hakea/viedä Vinski, Esko, Boris ja Kossu, kun nämä asuvat kävelytyskoneen vieressä, pienen matkan päästä 
Tarkoitushan olisi lähipäivinä tehdä tallin ja koulualueen pohjapiirustus, mutta saatte tyytyä tähän paint-piirustukseen sillä aikaa. :D

 
 Boris, huom. täällä ei oo enää lunta :D

Mitään tosi ärsyttävää ei ole vielä ilmaantunu, muta ja märät kelit ottaa päähän. Tulis jo ees vähän lunta. Märät ja likaiset loimet turhauttaa. Huonosti avautuvat karsinan ovet turhauttaa. Gildan ja Vallun paskaset karsinat turhauttaa. Radiosta soiva Gangnam style turhauttaa.

Mutta muuten on ollut kyllä tosi kivaa ja oon herännyt hyvin aamuisin. Tää ehkä auttaa mua jopa korjaamaan tai ees parantamaan unirytmiä, jonka onnistuin pilaa yhdellä valvotulla yöllä. Muut päikkääjät on ollu kivoja ja iha liikaa on tullu syötyä. :D

 Iloinen päikkääjä Alex

7 kommenttia

 1. Siis tuleeko uus ravitalli eri paikkaan, missä vanha on, vai remontoidaanko ja laajennetaanko vanhaa? Kartan mukaan se ainakin on just samassa kohtaa kuin vanha ravitalli, joten vähän hämää puhe uudesta ravitallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori jos oon selittäny epäselkeesti, mutta siis tuo uusi ravitalli tulee vanhan tilalle. Mutta mun tietääkseni koko vanha ravitalli purettiin ihan kokonaan, eli kyseessä ei liene pelkästään vanhan laajennus.
   Tästä ois tulossa parempi selvitys kuvien kera uudesta tallista kun se valmistuu, todennäkösesti joulukuun puoles välis. (:

   Poista
  2. Kiitos selvityksestä. Innolla odotan postausta. Kerro siinä samalla miten ravurit on väliaikaismajoitettu jne. :-D

   Poista
  3. Jooo, kiitti vinkistä, en ois varmaa muuten tajunnutkaan selittää että missä ravurit sen aikaa oli.

   Poista
 2. Ravitallia vaan laajennettii toinen käytävä ja lato on samat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, ei sitte ollutkaa nii ku oon luullu. :D No ainakin toinen käytävä on uusi jos ei iha koko talli!

   Poista
 3. kyllä koko talli purettiin ja lato on ainut mikä vanhasta ravitallista jäi !

  VastaaPoista