27. maaliskuuta 2015

Juoksutusta

Alkuviikosta oli sekä Elmolla että Kissellä maastakäsittelyä, juoksutusta tällä kertaa. Myös Bambe pääsi pitkästä aikaa liinan päähän, mutta harmittavasti en sillon tajunnut ottaa videota! Harjotellaan vielä kypäräkameran käyttöä, joten välillä kamera kuvaa ihan minne sattuu..

Elmo on opetettu jo aikaisemmassa kodissa liinaan ja ohjasajoon, siksi on ollut helppo lisätä se kevyempiin päiviin mukaan. Elmo 4v kuitenkin vielä tarvitsi myös maastakäsittelyä, jotta ihmisen auktoriteetti pysyy. Nyt 5v kautena ollaan maastakäsitelty vähemmän, keskitytty enemmän ratsastettavuuteen.
Kisse ja Bambe ovat molemmat vielä jäykkiä ja lihaksettomia, niinpä saavat liikkua enemmän ilman ratsastajaa, jotta joka kerta ei ole painolastia selässä. Kisseä ruvetaan kohta opettamaan ohjasajoon. Bambe yrittää ajottain päästä liinan päästä pois, joten sillä en lähde kokeilemaan turvallisuuden nimissä kahdella liinalla. 

Juoksutuksessa käytän suitsia (ei deltaa), juoksutusvyötä, suojia tarpeen mukaan. Juoksutan todella todella harvoin ilman mitään "apujärjestelmää". Meiltä löytyy kumichampon, pessoa sekä pitkä liina joka kulkee säältä etujalkojen välistä kuolainrenkaisiin ja jonka nimeä en nyt muista. Pessoa on minulla ahkerammin käytössä, siinä on miljoona eri säätöä jokaisella hevoselle sopivaksi!
Yhdellä liinalla juoksuttaessa laitan lukon kuolainrenkaan läpi kulkemaan leuan alta ja kiinni toiseen renkaaseen, toinen tapa on pistää lukko kuolainrenkaan läpi, niskan takaa kulkemaan ja kiinni toiseen renkaaseen. Valitettavasti kuvaa ei nyt ole, tarkkasilmäiset näkee ensimmäisenä mainitun tavan Kissellä ekassa videossa. Kun ei käytä deltaa, "ongelma" on se että joutuu suuntaa vaihtaessa avaamaan lukon ja säätämään liinaa taas toiseen suuntaan sopivaksi. Minusta kuitenkin delta painaa inhottavasti kuolainta alaspäin ja saattaa painaa hevosen kitalakea, varsinkin nivelkuolain. Kapsonia sen sijaan en ole ikinä päässyt kokeilemaan, mutta sekään ei kuulemma ole täysin pelkkää plussaa?
Elmolla mentiin kahdella liinalla, ensin alkukäynnit maastossa ja siitä jatkettiin kentällä. Ohjasajo jäi näemmä videosta pois, mutta eipä siinä olisi kuin Elmon peppua. Olin laittanut tötteröitä kentälle ja harjoiteltiin tiukempia käännöksiä ja suoristuksia tötteröiden välillä. Elmo meni kuin vieterikoira, takapää ja etupää ihan solmussa. Hetken aikaa kun oltiin saatu suoria pätkiä, jatkettiin ympyrälle ravia ja laukkaa. Ideana oli vain saada eteenpäinpyrkivää Elmoa ja rentoutta. Välillä onnistuikin ja välillä taas ei. Elmo kuitenkin yllättävän hyvin kuunteli ääniapuja, ajattelin että uhmaikä-Elmo olisi ihan kuspää.Kissen kanssa käytiin toisessa suunnassa pidemmät alkukäynnit ja tultiin yhdellä liinalla ja pessoalla kentälle pyörimään. Kisse oli alkuun todella jäykkä ja kesti kauan lämmetä, laukkojen jälkeen parani ravikin paljon. Otettiin reilusti ravia ja vähän laukkaa molempiin suuntiin, niin että tamma meni hyvin. 2014 talven kiukuttelusta ja menohaluttomuudesta ei ollut mitään tietoa, vaikka kuntoa ei kunnolla liikkumiseen olekkaan ja mahaakin sen edestä. ;DBambesta ei tosiaan nyt tullut otettua videota. Juoksutus tapahtui kuitenkin apuna tuo pitkä liina jonka nimeä en muista. Ensin juoksutin molempiin suuntiin ravia ja laukkaa ilman liinaa ja sitten asetin tämän "apuliinan" jalkojen välistä kuolainrenkaisiin. Bambe olisi mieluummin juossut pää pilvissä piaffea, mutta ajottain kulki tosi nätisti. Oikeaan suuntaan tamma kiukutteli ja yritti vaihtaa pari kertaa suuntaa. Tämä apuliina ei tuntunut olevan oikea tammalle, Bambe kulki välillä todella etupainoisena. Ensi kerralla kokeillaan pessoaa korkeammilla säädöillä.
Ravi oli ok, laukka taas ei. Kun Bamben lomakuukausien jälkeen aloin sillä ratsastamaan, laukka oli hyvin ylöspäin ja näytti enemmän aropupulta kuin hevoselta. Sain ratsastamalla laukan venymään, mutta nyt se on taas pupua..

Seuraavaksi Elmo pääsikin hyppimään, Kisse Roosan selkäänsä ja Jesse meni pitkästä aikaa Bambella!

Ja vielä kisavarustuksella!4 kommenttia

 1. miksi sä olet myyny musen? :)))

  VastaaPoista
 2. Oikeasti toi liina kannattaisi laittaa toisen kuolainrenkaan läpi, niskan yli ja kiinni ulkopuolen kuolainrenkaaseen. Jos liinan laittaa juoksuttaessa vaan sisäpuolen kuolainrenkaaseen kiinni, niin se kääntää helposti kuolainta hevosen suussa väärään asentoon mikäli liinaa joutuu jossain vaiheessa pitämään kireämmällä. Deltaa ei mun tietääkseni ole edes tarkoitettu juoksuttamiseen vaan taluttamiseen suitset päässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selitin vissiin epämääräisesti, tekstissä siis meinasin toisella tavalla juuri tuota niskan takaa. Ja tuo toinenkaan tapa ei ole siis sisärenkaassa vaan nimenomaan ulkorenkaassa, liina vain kulkee leuan alta.

   Poista