3. maaliskuuta 2015

Aluevalmennus 10.-11.1.

Ypäjälle lähdettiin taas kenttäratsastuksen aluevalmennuksiin viikonloppuna 10.-11.1. Samaisella  viikolla Elmolla oli kevyemmät päivät, koulua ja muutamia hyppyjä. Pakkaamiset tehtiin perjantaina, olin viikon mittaan pessyt ja putsannut varusteet. Perjantaina Penina haki Korpikylästä Mikael Wahlmanin nimellä varustetun trailerin lainaan, että se on komea traikku! Iskä tuli perjantaina myös pappani autolla. Meillä ei tuolloin ollut vielä Saabbia vetoautona eikä omaa traileria, niin jouduttiin sooloilemaan iskä vetämään isänsä autolla lainatraikkua.
Kaikki meni kuitenkin hyvin, yhden pysähdyksen ja monien kilometrien jälkeen oltiin hyvissä ajoissa Ypäjällä.

Ensin oltiin wanhassa maneesissa kouluratsastuksen merkeissä. Tuntimme oli klo 13 kahden muun ratsukon kanssa. Maneesin kulmiin oltiina asetettu puomit 45 asteen kulmaan, osoittamaan tarkasti kulmat. Tarkoituksena oli ratsastaa kunnon kulmat, vetämättä sisäohjasta tai asettamatta liikaa. Ensin vähän "löysemmät" kulmat, hevosten vertyessä piti ratsastaa syvemmin kulmat. Tämä oli kumman vaikea tehtävä, ulko-ohja löystyi kokoajan enkä saanut pohkeella Elmoa kääntymään. Kulmien välissä olisi pitänyt ratsastaa suoraan, mutta ratsastimme kokoajan lyhyet sivut kuin pienenä kaarteena.
Käynnissä tehtävä oli vielä ihan helppo, mutta ravi oli ongelma. Laukkakin meni ihan hyvin, välillä otin kevyessä istunnassa reippaampaa laukkaa pitkillä sivuilla. Tehtävää vaikeutti uusi satulamme, joka kippasi jatkuvasti vasemmalle. Keskityin parhaani mukaan että painoni olisi oikealla, mutta satula liukui silti. Katsoimme jalustimet kuntoon ja vyön kireyden, sitten satula pysyi vähän paremmin omalla kohdallaan. Ilmeisesti myös hermostuin tai jännitin, Elmo viskeli ajoittain päätään. Epäilin että käteni oli epätasainen tai vedin liikaa ohjista, kun keskityin käsiinkin vielä enemmän, viskely väheni. Satulaan ja käsiin keskittyessä, itse tehtävä meni meiltä vähän ohi ja halusin vain saada Elmon toimimaan niin hyvin kuin aikaisemminkin. Meillä oli myös ainoastaan kannukset, videolta näkee miten turhaan jumputan kannuksia kylkiin. Seppo sanoikin että kannukset pois ja raippa käteen! Ja ihan aiheesta, kotonakin Elmo kulkee reippaammin eteen vaan sillä että raippa on kädessä, vaikka sitä ei käyttäisikään.

Elmo oli hikinen, kylmäyspatjojen tehdessä hommansa, fleece imi hikeä. Vaihdettiin toinen loimi ja Elmo jäi opiston karsinaan syömään heiniä. Iskä, minä, Penina ja Roosa lähdettiin isäni luo Turkuun yöksi.Sunnuntaina olimme vähän nippa nappa Ypäjällä, vielä piti kävellä majoittumistallista wanhaan maneesiin. Tällä kertaa oli vuorossa puomeja ja kavallettaja. Videolta näkee paremmin puomitehtävää. Nyt oli kannukset poissa ja raippa kädessä, Elmo kulki paljon enemmän eteenpäin. Raippaa ei tarvinnut näpäyttää kuin kerran kaksi koko tunnin aikana. Tehtävänä oli siis ylittää kolme puomia ravissa, ja se olikin Elmolle tosi hyvää treeniä ja tämä tehtävä tulee vielä ohjelmaamme kotonakin! Oikeaan suuntaan Elmo oli erikoisen hyvä, vasempaan ruuna oli paljon jäykempi eikä kuunnellut pohjetta yhtä tarkasti. Elmolle tiukat käännökset on muutenkin hankalia, ollaan niitä liian vähän menty kotona. Tehtävä vaihtui kahden suoralla olevan puomikasan ylitykseen laukassa. Elmo meni tosi hyvin! Ollaan ehkä kerran aikaisemmin menty laukassa puomeja. Tajusin tuolloin että miten vähän ollaan ylipäätään kotona tehty laukkatreeniä, pakko petrata siinä. Kolmas tehtävä oli kavalletin ylitys ja sitten toinen hyppy tuli pienelle pystylle.
Meillä oli kaksi satulaa mukana ja erehdyin ottamaan uuden satulan, joka ei sitten ratsastaessa sopinutkaan Elmolle. Satula valahti jatkuvasti vasempaan, eikä auttanut mikään. Todennäköisesti sekä minä että Elmo ollaan myös vinoja vasemmalle, mutta toisten satuloiden kanssa ei ole käynyt näin. Pystylle otettiin siis pari hyppyä mahdollisimman hyvin ja lopetettiin siihen koska oli mahdotonta hyppiä sillä satulalla.

Kaiken kaikkiaan saatiin hyviä neuvoja taas Sepolta ja lisää ideoita kotitreenaamiseen! Kotona katottiinkin heti välineet kuntoon, nyt on satula joka ei liu'u sekä joustamaton satulavyö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti