10. helmikuuta 2014

Saaran istuntatunti 7.2.

Meidän tunti oli heti ensimmäisenä ja vielä valoisaan aikaan, mutta tallilla ei ollut kukaan niin että oltaisiin kuvia taikka videoita saatu.

Kissellä oli kiireiden takia ollut edellisenä päivänä vapaata, joten alkukäyntien jälkeen otin tammalla hetken aikaa ravia ja vähän laukkaa liinassa. Kisse oli menossa ja saatiin purettua vähän ylimääräistä virtaa, joka auttoi siihen että myöhemmin tamma jaksoi paremmin keskittyä.

Näytin ensin Kissen käyntiä neliöllä, Saara näki heti että tammalla on jumeja takajaloissa ja että Kisselle ryhti ei ole ongelma, mutta selkä ja takaosa ei ole niin paljon toiminnassa kuin voisi. Saara ryhtyi maasta käsin avaamaan takajalkoja ja ristiselkää, tavoitteena oli saada sisäjalka astumaan mahan alle kohti ulkoetujalkaa. Samaa jumppaa ollaan Kissen kanssa tehty ennenkin. Alkuun Saara painoi sormilla lautasen alta ja vapautti painon heti kun Kisse astui mahan alle. Askel oli jäykkää ja lyhyttä. Pidin kiinni ja Saara otti takajalat käsittelyyn, venytti näitä ja sylissään pyöritteli jotta lanne avautuisi.
Kun Kisse rupesi rentutumaan ja tajuamaan jujun, lisättiin vatsalihakset mukaan. Kissellä erottuu hyvin vatsalihas kylkiluiden alapuolelta, ja oli helppo painella vatsalihasta pitkin. Aloitettiin alkuun painamaan vatsalihaksen "takaa", ja kun Kisse reagoi tahdotusti (= otti takajalalla kohti vastakkaista etujalkaa), päästettiin paine heti pois ja kehuttiin kauheasti.


Äkkiä huomasi miten Kisse nosti vatsalihaksia, jollon poljentakin onnistui paremmin. Saara siirtyi edemmäs vatsalihasta pitkin ja aloitti taas paineen. Aina välillä sain itsekkin kokeilla, mutta Saara sai takajalan toimimaan paremmin. Hetken päästä riitti jo että Saara lähestyi tamman kylkeä, kun Kisse jo nosti vatsalihasta. Kun siirryttiin vatsalihakseen, Kisse stressaantui. Jonkun ajan päästä kuitenkin tapahtui rentoutuminen ja stressitilanteen mennessä ohi, piti poljenta opettaa uusiksi. Saara touhusi varmasti ja ripeästi, mutta rauhallisesti ja paljon kehuen, täydellinen valmentaja siis Kisselle.

Oltiin siinä pisteessä että nousin selkään ja lähdettiin neliölle, jossa pyörittiinkin loppuaika. Availtiin etujalan liikettä, että saataisiin rintakehää laajennettua ja etujalkoja kauemmas toisistaan.


Piti jättää kaikki avut pois ja saada lavat auki, leikkimällä ohjalla ja kuvittelemalla että Kisse olisi marionetti-nukke. Pohjetta ei saanut käyttää, niin piti selkeästi ohjalla näyttää suunta ja tahdottu asia. Käskettiin nostaa ylöspäin sisäohjaa ja ohjata sisäetujalka nousemaan selkeästi ja Kisseä kääntymään, vähän niinkuin ohjasta olisi laskeutunut lanka etujalkaan. Alkuun Kisse ei ihan älynnyt, mutta hetken päästä jo tyttö ymmärsi. Muutaman kerran selästä käsin ihan tuntui, miten lapa aukesi ja Kisse polki takaa eteenpäin. Toinen suunta oli selkeesti hankalampaa. Kisse käveli ja kääntyi todella hitaasti, mutta Saara vain sanoi sen olevan hyvä asia. Oli hankalaa olla maiskuttamatta lisää vauhtia. Välillä Kisse joutui ihan miettimään että mihin astuisi, hyvällä tavalla.
Lisättiin tehtävään pysäytys ennen käännöstä. Siistit ja nopeat pysähdykset eivät ole ikinä olleet Kissen vahvuuksia, eikä tälläkään kertaa Kisse meinannut pysähtyä ilman ohjaa. Saatiin kuitenkin hyviä pysähdyksiä ja vielä parempia lähtöjä, tuntui pepussa miten Kissenkin peppu lähti liikkeelle ensimmäisenä. Kisse käveli hitaasti, mutta käyttäen lihaksia oikein ja takaosa painui käännöksissä masun alle enemmän.


Tänään treenailtiin Saaran oppeja itsenäisesti, availtiin lapoja, tehtiin pehmeitä pysähdyksiä ja peruutuksia. Vähän käytiin kierroksilla kun toinen hevonen kentällä ravaili ja ei saanut itse lupaa, mutta hienosti tamma keskittyi pyytämääni. Käytin paljon aikaa siihen että oltaisiin molemmat mahdollisimman rentoja ja siihen päästiinkin. Ja tamma oli jopa aavistuksen hikinen kaulasta, vaikka mentiin vain käyntiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti