12. toukokuuta 2016

Playsson.netin Fair Play Cup, 1. osakilpailu


Kuvat: Dressage Onsite

Playsson.netin Fair Play Cupin ensimmäinen osakilpailu käytiin vappuaattona 1.5.-16, Hämeenlinnassa Aulangon ratsastuskoululla. Vappu verotti osallistujia, vaikka paikka ja puitteet oli yhtä hienot kuin aina! Onneksemme myös sää suosi ja  kilpailut pidettiinkin kentällä, alkuperäinen suunnitelma kun oli maneesi.

Olimme edellisenä päivänä treenannut yhden ainoan kerran rataa ja pähkäilin kokoajan kun se on niin epälooginen.. Maunolla oli ekan kerran baucher ja se tuntui sopivan, vaikka kaikella muilla tavoin Mauno yritti tehdä ratsastuksesta hankalaa. Tuskailin selässä tovin, kunnes vikalla yrittämällä me saatiin raviohjelma suoritettu ihan ookoosti.

Isäni tuli _taas_ kuskiksi, traileria lainasimme tallinpitäjältä, omamme kun on vielä Hämeenkoskella. Isä tuli yöksi meille, joten aamulla päästiin ajoissa tallille. Edellisenä iltana olin tuskaillut Maunon tukan kanssa ja lopulta päädyimme leikkaamaan ruunalle pystärin. Maunolle kasvaa luonnostaan "anita hirvonen" -tukka, joten en siitä tule ikinä saamaan suoraa, ohutta ja pitkää. Näinpä pystäri on hyvä vaihtoehto ja sopii Maunolle! Kerran sitä on leikelty vielä kisojenkin jälkeen, mutta edelleen se on vielä vähän epäsiistin näköinen kun ei ole päässyt klipperillä kunnolla tasottamaan. Pesin myös hännän ja parhaani mukaan yritin tehdä koko hännän pienille ja tiukoille pikkuleteille.
Iltasella katsoin vielä omat ja hevosen kamat läpi, vaihdoin otsapannan ja ohjat suitsiin, vaihdoin satulaan kisahuovan yms.


Aamulla avasin Maunon hännän, mutta aivan yhtä piikkisuora se oli kuin normaalistikkin. Ehkä en tehnyt lettejä tarpeeksi kireälle. Mauno voisi siirtää harjan pörheyden häntäänsä! Siistimme myös harjaa vielä vähän, kuljetussuojat jalkaan ja traileriin. Jollonka Mauno laittokin pelleilyksi, ei muka voinut mennä vieraaseen koppiin. Pienen suostuttelun jälkeen kuitenkin käveli sisään.
Oltiin jo myöhässä, perille päästyämme meille tultiin sanomaan että meidät siirrettiin luokan viimeiseksi. Hevonen ulos, kiinni traileriin ja varusteet päälle. Mauno osasi käyttäytyä hienosti eikä juurikaan katsellut että missä nyt ollaan.
Verkkasin noin 20 minuuttia, Mauno kulki välillä todella hyvin pohkeiden välissä, välillä yritti päättää vauhdin itse. Kaiken kaikkiaan oli täysin erilainen kuin edellisenä päivänä, mutta vielä enemmän voisi keskittyä. Laskeudun hetkeksi harjotusraviin, koska pystyn itse silloin paremmin ratsastamaan ja keskittymään. Siinä saatiin sellainen tvisti, että käveltiin loppu aika ja katsottiin vielä edellisen suoritus radan muistin virkistykseksi.

Mentiin radalle ja ekan kerran ikinä, mua ei jännittäny yhtään! Verryttelyssä Mauno oli hyvä, mutta vielä vähän parempi olisi saanut olla. Mutta huolehdin turhia, Mauno kuunteli ohjaa ja pohjetta mielettömän hyvin. Ei tarvinnut pohjetta käyttää yhtään ylitse, Mauno reagoi silti.
Ohjelma alkaa keskiympyröillä ja diagonaaleilla, jonka aikana sain Maunon hyvin kuulolle koska nämä oli ne radan helpoimmat kohat. Ensimmäiset siirtymiset olivat huonoja, ne ovat aina treeneissäkin. Harjoitusravia en muistanut valmistella ja ruuna laski selkänsä kun jäinkin istumaan satulaan ykskaks. Ja heti perään oli käännös ja siirtyminen käyntiin, enkä ehtinyt ratsastaa selkää takaisin käyttöön. Unohdin radan puolessa välissä, se perisynti.. Heti kun olin kääntyänyt hevosen väärälle tielle, muistin että ei perse. Nopea korjaus ja loppurata suoriutuikin oikein. Mutta loppupään pari tiukkaa käännöstä menivät myös vähän vain sinne päin, joista tulikin huonoimmat pisteet. Pysähdyksessä Mauno seisoi hienosti paikallaan ja lähti rauhallisesti liikkeelle, treeneissä nämä ei aina suju niin hyvin kuin tällä radalla. Lopputervehdyksenkin jälkeen raviohjelma jatkuu vapaassa käynnissä diagonaalin. En muistanut että pitikö se suorittaa löysin ohjin vai pitkillä ohjilla tuntuman kanssa. Näinpä päästin ohjat suht löysäksi ja Mauno vähän hätäili radan poikki, vaikka kotona onkin mennyt löysin ohjin tasapainosesti rentoa askelta.
Kaiken kaikkiaan Mauno oli tosi hieno! Se oli aitojen sisällä melkeinpä kuin eri hevonen! Oon niin tyytyväinen punaseen ruunaan.
Radan jälkeen kävin purkamassa satulan pois ja käytiin kävelyllä ja syömässä nurmikkoa Vanajaveden äärellä. Kun lastattiin Maunoa traileriin, ruuna veti taas pelleilyksi. Yritin samoja kikkoja kuin kotona ja silti Mauno pyöri vain lastaussillan päässä. Isä otti hevosen ja käveli Maunon kanssa sisään, kun itse otin liinan jonka avustuksella hän suostui menemään ekalla yrittämällä koppiin.

Pöytäkirjaan tuli mm. näitä mainintoja;
- 6,5 hieman jännittynyt, melko hyvä tie (käynti, ravi)
- 6,5 melko hyvä tie, hieman korkeassa muodossa (radan poikki)
- 5,5, ei aivan tasan, lepuuttaaa toista takajalkaa (pysähdys)
- 6,5 aktiivinen, hieman kiireinen (vapaa käynti radalta pois)
- 6,5 melko siisti istunta ja avut, valmistele siirtymiset huolella (ratsastajan istunta ja avut)

Yhteensä saatiin pisteitä 127, eli 60,476 %. Olimme luokan kolmas, eli keräsimme 3 cup-pistettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti