29. lokakuuta 2013

Kaviopaise?

Päivän valoa jo näkyi, mutta nyt mentiin vähän takapakkia. Kisse ontui eilen oikeaan suuntaan ravissa kun koitin juoksuttaa sitä, ja tänään ravi sekä ravin jälkeen käyntikin oli ep. Ainut oireisiin sopiva juttu olisi kaviopaise, vaikka kaviopihteihin ei reagoi.. Kissellä on nyt kaviohaude ja jos ei muutamaan päivään helpota niin klinikalle.
Mulla ei ole henk.koht. kokemusta paiseista, jos teillä on niin jakakaa ne kanssani. :(


Musesta sen sijaan posiitivista, olin tänään Peninan tunnilla ja meni hyvin, vaikka en pitkään aikaan ole hevosella kunnolla mennyt ja energiaa riitti. Musella oon myös menossa nyt viikonloppuna Pinkille valmennukseen sekä harjoituskilpailuissa Tutustumisluokan kouluohjelma Helppo C:n, joka tulee olemaan ensimmäinen pitkän radan suoritukseni.
Ruuna on jo hillittömän jääkarhu, joten klipperi soi ainakin ennen viikonloppua. Myös Kisseä olisi ainakin vähän tarkoitus ajella, mutta se saa vielä odottaa kun turkkia ei ole muodostunut juurikaan.


Ja postista tuli paketit perille, GPA:n kypärä ja B Vertigon ratsarit! Eipä tässä kai mitään, juttua tulee taas kunnolla viimeistään lauantaina!


13 kommenttia

 1. Paiseet on yleensä niin kipeitä ettei varaa edes painoa ko. jalalle. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mäkin oon lukenut, mutta onko seinämäpaiseissa yleensä sama juttu? Tämä vaikuttaisi enemmän olevan seinämässä, jos on paise ylipäätänsä.

   Poista
 2. Hoidin yhtä hevosta, joka oli ratsastusopettajani! ja sillä kutterissa oleva pieni puunpalanen aiheutti paiseen :o siinä sitä sitten suolavedessä puhdistettiin ja näi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vierasesine tai painauma kavion pohjaan voi aiheuttaa kaviopaiseen, tai seinämään osuva kolahduskin.

   Poista
 3. etkö itse kengittänyt kissen sunnuntaina, olisiko mahdollista että teit siinä jonkun virheen ja kisse ontuu sen takia? kissellä ei kyllä tuossa kuvassa näytä olevan kenkiä mutta kuitenkin. onko jalka turvonnut? usein jos on paha paise niin koko jalka turpoaa eikä hevonen varaa jalalle painoa juuri yhtään, tai näin ainakin meidän hevoset tehneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kengitin lauantaina, hyvin mahdollistakin voi olla että esim. naula on painanut. Siinä kuitenkin tamma ei tahtonut nostaa juurikin tätä jalkaa ja rimpuili sitä kengittäessä, siitä tuli itsellekkin mieleen että naula saattoi mennä vinoon, mutta tuo noston haluttomuus jo ennen kengitystä meinasi minusta vähän sitä että sielä jo valmiiksi oli jotain.
   Kengät otin pois kun halusin kokeilla kaviopaiseen mahdollisuutta ja sitä että paheneeko ontuminen kun ottaa kengän pois ja sehän paheni.
   Jalka ja kavio on ehkä aavistuksen lämmin, mutta ei erityisen.

   Poista
 4. mulla heppa oireili niin kuin sillä olisi kaviopaise ja ei myöskään reagoinut pihdillä puristamiseen mutta ontui selkeästi ravissa.. kyseessä oli kavionivelen tulehdus, jonka sai tosi kätevästi pliistraamalla hoidettua. Kaiken kaikkiaan pliistrauksen jälkeen käveltiin n. kuukausi ja sit päästiin asteettain takaisin treeniin.. Eli kannattaa tarkastaa myös kavionivel että onko se normaalia lämpösempi ja painele sormella kunnolla koko kavionivel ympäri ihan kavion rajasta asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kokeilla, toivottavasti olisi vain paise! Tällä hevosella on mahdollisesta kroonisena kaviopaise ja entinen omistaja on sanonut että juuri tässä jalassa on mahdollisesti aikaisemminkin ollut paise, joka ei ole ikinä kuitenkaan purkautunut.

   Poista
 5. Kissellä oli myös juuri ennen sinulle tuloa samankaltaisia oireita samassa jalassa ja hoidettiin ensin paiseena mutta kengittäjä ja ell olivat sitä mieltä ettei ole. Diagnoosi jäi vähän auki ell meinasi imppariksi ja antoi antibioottia jolla ontuma hävisi..mutta totta sekin että kissellä oli aijaisemmin kaasupaise joka selvisi vasta klinikalla. ja se on myös joskus ontunut kun kavio on ollut liian lyhyt :) toivottavasti ei ole mitään vakavaa mutta pisti vaan hälyyttävästi korvaan samat oireet kuin silloin kesällä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, arvasin jotenkin että tää on nyt samanlaista mitä kuulin Kissellä olleen. Impparia mietin kanssa, mutta siinähän jalka on ihan tukki?

   Poista
 6. Kissellä ei ainakaan viimeks se jalka ollut alkuun kovin turvonnut jos oikein muistan. Ontuminen paheni vaan päiväpäivältä kunnes oli kolmijalkanen ja hautominen ei tosiaan auttanut. Antibiootti oli tosiaan se joka viimeksi auttoi. Kissehän oli silloin aikaisemmin klinikalla sen pahan impparin takia kun sen koko jalka ylhäältä alasasti oli turvonnut moninkertaisesti sellasseks elefanttijalaks. Eikä sillä aikasemmin oo ollu impparia vaikka niitä naarmuja onkin ollut. Voiko sitten olla mahdollista että on herkistynyt niille imppareille ton jälkeen..vaikea sanoa. Voihan se olla se paisekkin mutta kyllä nyt luulisi että ei enään tänään varaisi painoa jalalle ollenkaan.

  VastaaPoista
 7. Jos "paiseita" on usein, eikä varsinaista vikaa löydy, voi kyseessä olla keratooma. http://www.anivet.fi/index.php/hyoedyllistae-tietoa/erikoisartikkelit/14-erikoisartikkelit/64-keratooma-kaviossa

  VastaaPoista
 8. Meilläkin oireiltiin kaviopaiseesta alkuvuodesta. Aristi todella paljon pihdeillä kokeiltaessa, mutta emme pystyneet kohdistamaan tarkkaa paikka, sillä aristi jokaisesta kohdasta paljon.
  Muutaman päivän pidettiin haudetta ja saatiin lääkekuuri. Hauteen ansiosta, säteen vierestä purkaantui loppujenlopuksi pieni reikä, joka oli aivan kengitysnaulan muotoinen. Voi olla että oli esim tarhassa tallannut sellaiseen. paise jalka oli myös todella paksu, lämmin ja pulssi tuntui oikein selvästi, mutta heti paiseen purkaantuessa jalka palautui normaaliksi sekä ontuminen lakkasi :)

  VastaaPoista