12. lokakuuta 2016

1-tason estekilpailut, Punkin talli

Postaus on kovin tylsä kun ei olla vielä saatu parempilaatuisena kuvia sähköpostiin, niin että saisin ne myös koneelle. Ehkä videot korvaa tämän puutteen, vaikka meno ei vielä kovin silmiä hivelevää olekkaan. :)

--------------------------------

Heti kun viime postauksessa valitin, niin johan oli Opiston sivuilla tulokset. 8vp, eli toinen kolahduksista tuli myös alas. Harmillisesti ei ollut ollenkaan suorituksen aikoja merkitty, joka olisi itseäni kiinnostanut enemmän. Mulla kun ei ole mitään hajua minkälaista vauhtia pitäisi esteradalla paahtaa. Ehkä pitää hommata sekunttikello ja mitata treeneissä aikoja, samoin intervallitreeneissä.

Keskiviikkokisojen jälkeen osallistuin hyvillä mielin seuraavana sunnuntaina (2.10.-16) pidettäviin estekarkeloihin Loimaalle, Punkin tallille. En edes etsinyt kisoja Kipasta, mutta täyshoitoasiakkaamme mainitsi näistä kisoista ja mietin että miksei. Ei se ota jos ei annakkaan. Ilmottauduin kisoihin ja ikinä en ole ollut niin rento kisoja ennen kuin nyt olin. Lauantaina viimein pääsi siistimään hevosen kamat ja omat saappaat. Olin pari päivää sitten ostanut vatsapanssarin nettikirppikseltä ja olin hyvin häppihäppi kun se ehti jo perjantaina meidän postiin.

Kilpailut alkoivat vasta klo 12 tienoilla, meidän luokka vasta klo 14. Aamulla oli siis hyvin aikaa siivota karsinat ja laittaa Maunoa valmiiksi. Alunperin ajattelin että pitäisikö Maunoa juoksuttaa aamulla, että onko ruuna miten into pinkeenä. En kuitenkaan juoksuttanut kun hypättäisiin kuitenkin kaksi luokkaa ja Mauno varmasti vähän väsyisi jo itse tekemisestä.

Meiltä kesti kisapaikalle vain reilu puoli tuntia. Ajattelin ensin että ollaan vähän viime tinkaan, mutta verryttelin tosi vähän aikaa, niin olikin reilusti minuutteja ennen meidän vuoroa. Mauno oli verkassa reipas, muttei liiaksi. Hyppäsi hyvin verryttelyesteet, alkuun vähän löysästi kyllä.

Käveltiin Peninan kanssa rata, eikä mua jännittänyt vieläkään. Mitä tämä on!? Rata näytti suht simppeliltä. Radalla oli muutamia "pelotteita", kuten sianmallisia täytteitä. 80cm luokkaan muutettiin vielä pariin esteeseen lankut puomin tilalle.

Vähän ennen meidän vuoroa, tultiin notkumaan kentän laidalle. Ekana oli vuorossa 70cm, jossa puhtailla radoilla olisi uusinta 80cm. Mauno otti arskaa auringossa silmät kiinni, eikä näyttänyt kovin kilparatsulta. Kyllä se kuitenkin innostui uusiksi kun menin takaisin selkään ja päästiin pyörimään esteiden sekaan. Näytin kaksi erikoisempaa estettä ruunalle ja morjensin tuomarille.
Lähdettiin lähestymään ravilla ekaa estettä, mutta Mauno otti itse laukalle. Näin ollen hyppy ei ollut onnistunein, mutta este pysyi ehjänä. Suoriuduttiin koko rata vauhdilla, Jouduin välillä ottamaan astetta kovempaa kiinni, jottei oltais ihan esteistä läpi menty. Muutama käännös meni pitkäksi, mutta Mauno kokosi hyvin jalat alleen ja jaksoi ponnistaa. Lopulta 12vp, kun kolme puomia tippui.


Hyvillä mielin jatkoin silti vielä toisenkin luokan, nyt 80cm. Kävelin nyt yksin radan, kun Penina piti Maunoa. Joka taas nukkui auringossa. Eipä herraa ainakaan pelota vieraissa paikoissa.
Otin vielä pari hyppyä verryttelyssä ja se sai taas riittää. Jostain syystä radalla esteet näyttää aina korkeammilta kuin verkassa..

Palattiin vuorollamme radalle. Luokkien väliset erot oli ainakin kaksi suunnanvaihtoa, jotka meni 70cm luokassa eri tavalla. Eka eroavaisuus tuli heti alkuun. 70cm luokassa jatkettiin ekan hypyn jälkeen oikelle, 80cm mentiin vasemmalle. Tiesin että Mauno yritti mennä oikeaan ja näin ollen ohjasin jo ennen estettä ruunaa vasemmalle. Siitä huolimatta jouduin ottamaan reilusti ohjaa, että Mauno ei punkisi oikealle. Onneksi seuraava hyppy ei tullut heti vastaan, olisi tullut käännöksen takia huono hyppy. Mauno oli jälkimmäisen luokan kuitenkin paljon enemmän kuulolla, eikä mennyt ihan korvat soiden. Otin käyttöön myös äänellä "soo", jota käytetään paljon treeneissä kun Mauno alkaa käydä kierroksilla. Ja ihme tapahtui, Mauno meinaan suoriutui perusradasta puhtain tuloksin. Mulla meni vähän pasmat sekasin vikan esteen jälkeen, koska en ollut varma että muistanko uusintaradan kaikki esteet. En enää ratsastanut kunnolla, häsläsin, annoin Maunon mennä liian kovaa ja mentiin esteiden pohjaan. Näin ollen meille tuli 16 virhepistettä uusintaradasta!! Meille tuli yksi tosi huono hyppy, jonka seurauksena mulla lähti jalkkari ja lähdettiin väärään suuntaan. Otin raville ja lähdin metsästämään seuraavaa estettä ja ylimääräisestä voltista tuli 4vp, loput virhepisteet tulivat puomeista.


Oli silti aika voittajafiilis, koska Maunolla ei taaskaan ollut mitään aikomusta mennä ohi eikä se epäröiny hetkeäkään. Nyt mun usko alkaa palaamaan siihen, että Maunosta tuleekin estehevonen. Nyt suoriudutaan taas kokonaisista radoista, Mauno imee esteille ja se selkeesti innostuu niistä. Olen myös oppinut ratsastamaan Maunoa niin että sen itsevarmuus ei horju. Koska esteet ei ole ongelma, niin nyt vaan lisää treeniä kavalleteilla ja jumppasarjoilla, jotta saadaan vauhtia alas ja myös selkä käyttöön. Mulle sen sijaan lisää treeniä tasapainoon ja että uskallan antaa lisää tilaa hevoselle.

10 kommenttia

 1. Aika jännät radat ykköstasolle, varsinkin toi kasikympin alkurata :o Possujohteet oli kuitenkin söpöt :D
  Mut hei eka kvaali harrasteluokkaan! Perusradan tulos riittää kenttäkisoihin, niin siitähän tuli nollat tauluun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan ehkä vähä haasteelliset kun joukossa kuitenkin oli aika paljon ratsastuskoulun nuoria oppilaita, mut ei se selästä käsin tuntunut sit nii hankalalta kuitenkaa.

   Poista
 2. "Mulla kun ei ole mitään hajua minkälaista vauhtia pitäisi esteradalla paahtaa. Ehkä pitää hommata sekunttikello ja mitata treeneissä aikoja, samoin intervallitreeneissä."

  Älä ota aikaa, keskity puhtaisiin suorituksiin ja rentouteen :) Mauno hyppää rehdisti, mutta ainakin näissä videoissa melko selättömänä, joukossa oli kyllä muutama oikein hyväkin hyppy. Minäkin lähtisin työstämään asiaa eteenpäin juuri kavaleteilla ja vaikka laukkapuomeilla, sekä ehdottomasti jumppasarjoilla! Tsemppiä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En siis aikaa rupeis täs vaihees mitenkää pohtimaa, mietin vaan ihan mielenkiinnosta. :)

   Poista
 3. Mene pilates tunneille kehittämään kehonhallintaa ja sen jälkeen ratsastustunneille.
  Hevosparka.

  VastaaPoista
 4. Tuo näytti jo vaaralliselle, ei pahalla.
  Kannattasi nyt treenata paljon kontrollia ennen kuin alkaa esteitä hyppimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usko tai älä, mennään tolla 80cm videolla kolme kertaa hitaammin kuin treeneissä. :'D

   Poista
 5. Voi vitsi uus lemppariblogi löytynyt! Ihana Mauno kun se kuumuu mutta menee kuitenkin tosi nätisti! Luin vaikka miten monta postausta putkeen :-)

  VastaaPoista
 6. Voisko Mauno lahjoittaa osan tosta eteenpäinpyrkimyksestä laiska-Jönssille? >:(

  VastaaPoista