24. heinäkuuta 2015

Elmon ruoka - namnam


Elmolla on ollut pitkälti samanlainen ruokinta koko tämän ajan, kun hevonen on mulla ollut. Nyt ajattelin tehdä tästä postauksen, kun ruokinta on muuttunut vähän enemmän.

Heinä tulee lähellä olevalta viljelijältä. Aikaisemmin viljelijä on tuonut kuorman meille kotiinkuljetuksena, mutta nyt ollaan itse trailerilla haettu heinät. Useampi tyyppi mukaan niin trailerin täyttö on nopeasti ohi. Meillä käytetään pikkupaaleja, koska ei ole säilytystiloja isoille. Minipyöröpaaleja olen harkinnut, mutta sopivaa viljelijää ei ole löytynyt lähistöltä. Yksi paali menee suurin piirtein yhdelle hevoselle, vähän paaleista riippuen, toiset ovat painavampia kuin toiset. Jaamme heinät ilman vaakaa, mutta silloin tällöin punnitsen heinät jotta tuntuma oikeaan heinämäärään pysyy ennallaan. Heinää ei ole viljelijän puolesta analysoitu, joten ollaan menty mututuntumalla, laskettu väkirehut heinän keskivertoarvoista. Katsottu myös hevosta: jos hevonen näyttää ja tuntuu hyvältä niin ruokinta ei voi pahasti heittää. On kuitenkin turha syöttää sitä mitä hevonen ei tarvitse, joten oon harkinnut heinän analysointia. Kaikille ruokinnasta kysyjillekin aina inisen tuosta analyysista, ja sitten minulla itsellänikään ei ole sitä..
Elmo saa heinää n. 9kg päivässä. Karsinaan saa vähemmän heinää kuin muut, kun polkee heinät piloille.

Elmon ruokinta
Aamu; 1l Krafft Grund, 1dl öljy
Ilta; 1l Krafft Grund, 30ml merisuolaa, 30ml biotiini

Racing on ollut merkki väkirehuja katsellessa, Prix, Regular, Buildermix ja Protein. Prix/Regular on ollut pohjalla ja siihen on jossain välissä lisänä kokeiltu Buildermixiä ja sitten Proteinia. Ensimmäisellä ei ollut minkään sortin muutosta ja Protein suht pienellä määrälläkin aiheutti valkuaispatteja. Heinässä on siis ilmeisesti paljon valkuaista, joten lisäproteiinit on unohdettu. Lisäsin sitten vain Regularin määrää, korvatakseni lisäproteiinit.
Näin sateisena ja vähä aurinkoisena kesänä heinä ei ole saanut juuri aurinkoa, joten Elmo tarvitsee väkirehua jossa on energiaa. Näinpä käänsin kelkkani ja vaihdoin Racingin Krafftiin. Tähän ehkä vaikutti myös innokas Krafftmyyjä Finnderbyssä. Mietin Grundia tai Rideria, mutta Grundissa oli paremmat arvot. Nyt siis Grund toimii päärehuna. Elmo on syönyt tuota nyt 2kk ja muutos on ollut mukava! Elmo on taas eteenpäinmenevä, samanlainen kun se tuli meille tullessakin. Ei sellainen etana kun vielä hetki sitten. Kaviot ovat hyvässä kunnossa, samoin ikenet, silmät, yms. Lihavuuskunto ei ole muuttunut, vaikka syö Krafftia litran enemmän kuin Racingia.Muut lisät koostuvat merisuolasta, öljystä ja biotiinista.
Aikaisemmin ostin merisuolaa ihan vain ruokakaupasta, mutta se tuntui loppuvan koko ajan. Vihdoin löysin Agrimarketista 25kg säkin merisuolaa ja mähän hamstrasin sellasen. Nyt on suolaa ja ikuisuuden tuota jo käytetty ja pussista vähentynyt ehkä kilo jos sitäkään. Ja hinta vain 8e ja risat! Elmo hikoilee lähes joka treeni, joten suolalisä on hyvä olla. Kesäisin laitan ruokaan 2-3 ruokalusikallista, talvisin 1-2. Kesällä meillä oli myös käytössä elektrolyytti.
Öljynä toimii ihan ihmisten rapsiöljy, jota hamstaan myös aina kuukauden satsin kerrallaan, eli kolme litran pulloa. Tätäkin on vaikka minkälaista hevostenversiona, mutta näiden ostaminen on tuntunut jotenkin helpommalta ja pääsee äkkiäkin hakemaan. Meidän lähistöllä kun ei ihan heti mitään hevoskauppaa ole. Öljy toimii lisäenergian lähteenä, aikaisemmin kun ruunalta on puuttunut työntekoon sellainen eteenpäinvievä potku.
Biotiini on varsinaisesti ostettu Kisselle, joka syö tätä halkeilevien kavioidensa vuoksi. Elmon tukka kuitenkin katkeili ja hilseili keväällä, joten ruunakin saa osansa kun tuo purkki kuitenkin meillä pyörisi. Enkä ole ikinä kuullut, että joku olisi oireillut biotiinin yliannostuksesta?
Reilusti liikkuessaan Elmo on saanut hetki ratsastuksen jälkeen melassivettä ja talvisin (kun juo huonommin) saa vielä toisen ämpärin iltaisin karsinaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti