2. elokuuta 2014

Kesäkuulumisia

Tällainen "välipostaus" ennen tulevaa videopostausta, joka vain odottaa suht hiljaista tallia jotta päästään se kuvaamaan.

"Herra on hyvä vaan ja sumpit itselleen fiksaa
Mä tästä lähdenkin leipäjonoon notkumaan
Mä en haluu mennä duuniin enää
Tervtuloo elämään, sen eka päivä on tänään"

Ollaan porukalla nautiskeltu kesästä, ratsasteltu, painettu töitä, kuvailtu, käyty laivalla, uitu..
On niin paljon parempi fiilis, että työpaikan vaihtumisen jälkeen, mulla on taas aikaa panostaa hevosteluun ja omaankin kehitykseeni. Pystyn ja kerkeän ja jaksan olla taas se aktiivinen heppapuppa, mitä olin nuorempana. Nuorempana mulla ei ollut rahaa ratsastaa, joten jouduin enemmänkin vain hoitamaan kaikennäkösiä hoitoheppoja ja ratsastustallien opetushevosia. Se oli kyllä tosi kehittävää ja opettavaista, osasin ja tiesin kaikennäköistä pientä ja suurempaakin, mitä muut eivät. Kehityin tosi paljon myös lukemalla nettiä ja kirjoja. Vaikka se oli vain teoriapohjaa, tietojen pohjalta oli helppoa yhdistää asiat elävään yksilöön. Esimerkiksi tunnistin ja tiesin kuolaimien vaikutuksia, vaikka en ollut kyseisiä kuolaimia edes livenä ikinä nähnyt, saatika että olisin näiden kanssa ratsastanut. Koskettelin, katselin, ja pohdin hevosten parissa toimiessa. Kokeilin eri tapoja tehdä asioita ja katsoin miten hevonen reagoi niihin.

Selvyyden vuoksi, alla oleva teksti EI kerro Okkolinin Teemun tallista, eikä myöskään sitä edeltävästä työpaikasta, jos joku sattuu tämän tietämään.

Nyt vanhempana kahdella eri työpaikalla oli pakko oppia nopeaksi. Oli tietty minuuttiaika siivota karsina ja parhaimmillaan 45 minuuttia aikaa pestä 4 hevosta, loimittaa, kylmätä jalat ja laittaa seuraavat 4 hevosta valjaisiin. Hevoset olivat urheiluväline.
Tämä jäi osittain päälle, osittain olin jatkuvasti liian väsynyt tekemään yhtään mitään. Viime talven ja kevään hoidin hevosia vain sen verran kuin oli pakko. Hevoset voivat hyvin, saivat liikuntaa, ruokaa, suojaa, mutta paremminkin olisi tietenkin voinut olla. Olisin tahtonut keskittyä enemmän.
Menetettyä aikaa ei voi enää saada takaisin, mutta nyt olen palannut taas tähän nuoreen Alexiin, joka jaksoi panostaa ja keskittyä. Hevoset saavat liikuntaa, ruokaa, suojaa, JA seurustelen heidän kanssaan, liikunta on säännöllisempää ja monipuolisempaa, tarkkailen kaikki jalat, kengät, silmät läpi, mm. tunnustelen kaksi kertaa päivässä jalat läpi. Jään myös aika ajoin katsomaan hevosia tarhoille, syökö ne riittävästi, juoko, onko hevonen muuten oma itsensä. Hevosten vapaapäivinäkin minä vähintään harjailen ja keskustelen niiden kanssa. Erityisesti Elmon kanssa maastakäsittely on tärkeää, kun kyseessä on nuori joka vielä yrittää hakea omaa paikkaansa.

Yllä olevasta piti tulla tosi mahtipontinen ja paljon pitempi, mutta enpä taas saa kirjoitettua sitä kaikkea mitä olen pyöritellyt päässäni, ajatuksenani tehdä siitä blogiteksti. Meni vain itseni mollaamiseen. :D Pääasia oli se, että uskon hevoseni voivan paremmin kuin ennen. Ja saada vähän miettimään, että onko täällä muita, jotka ovat joskus tehneet asiat vain sinne päin.

Mutta itse otsikkoon.. Viimiset kaksi viikkoa on mennyt järkyttävillä helteillä, hevosetkin ovat päässeet sisälle varjoon aikaisemmin kuin normaalisti. Se ei tietenkään ole tekosyy jättää treenejä välistä, varsinkin kun Elmokin on myöhässä kehityksestään. Kisse sen sijaan tarvitsee säännöllistä liikuntaa kuntoutuakseen ja saadakseen lihaksia ennen vuotta 2050. Elmo on keskittynyt saamaan rutiinia ja lihaksia, kaulaan ja takapäähän onkin jo alkanut muodostua muskelia. Kisselle ei ole vielä löytynyt satulaa, yksi hyvä löydettiin, mutta siihen ei ainakaan vielä ole varaa. Niinpä liikunta on ollut taluttelua maastossa sekä käyntitreenejä ilman satulaa. Päästiin lainamaan tutun satulaa yksi päivä, jollonka päästiin ottamaan siirtymisiä. Kisse tuntui mukavalta itseltään, vaikka ei jaksanut kannatellakkaan itseään pitkiä aikoja sekä kiiman takia kulki kuin liisterissä.

Elmon ensimmäinen kengitys oli viime viikolla, ruuna käyttäytyi tosi hienosti. Alkuun yritti vetää kinttuja pois ja ei juuri pitänyt naulojen naputtamisesta, mutta lauleskelin siinä pojalle niin sekin kelpasi. Otettiin nyt vaan etupää, lähipäivinä olisi takapää. Nyt kun Kissekin saa säännöllisempää ja rankempaa liikuntaa, laitoin tammalle pohjalliset takaisin.


Sain myös vihdoin ja viimein leikattua ja ohennettua Elmon tukan! Nyt on helppo taas laitella lettejä, viimeksi oli ihan tuskaa. Kisse saakin olla villi ja vapaa tukkansa kanssa, vaikka voisi sitäkin kyllä joku päivä vähän ohentaa.


Olen päässyt taas kuvaamisen makuun, varsinkin kun olen saanut vihdoin kameraani hyvät asetukset maneesiinkin! Miekkiölle tuli myös oma kansio kuvasivustolleni; http://alexzard.kuvat.fi/kuvat/Hevoset/Miekki%C3%B6/

Postissa on tulossa vedellä aktivoitavat kylmäyssuojat ja bot kinnersuojat, sekä pitäisi käydä taas hamstraamassa Kisselle arnikaa selkää varten ennenkuin vanha pullo loppuu.

Elmon estepenkki on käynyt epäsopivaksi ruunan selkään, mutta meidän Stubbenin estepenkki istuu kuin nakutettu!

Hieroja on tulossa ensi viikolla katsomaan Elmoa, sekä Pinkin valmennus on taas perjantaina!

Hevosten väkirehutkin ovat saaneet vähän muutoksia, rehuissa on nyt enemmän hitaasti vapautuvaa energiaa ja molemmat saavat proteiinilisän + lisäravinteita. Elmo nivelten ylläpitoon ja elektrolyytiä, Kisse nivelten ylläpitoon ja biotiinia kavioihin. Kisse saa lisäksi enemmän heinää kuin ennen. Nyt kattellaan että miten tämä ruokinta puree ja muutetaan sitten jos näkyy tarpeelliseksi.

Eipä tässä muuta uutta!


4 kommenttia

 1. Onko muse vielä maisemissa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei valitettavasti! Löysi hyvän kodin tästä suht läheltä. (: On nyt laihdutuskuurilla siellä.. :D

   Poista
 2. Kerro sitten, onko nuo vesiaktivoitavat kylmäyssuojat olleet toimivat ja mitä merkkiä ne on. Olen itse harkinnut samanlaisia, mutta ovat melko hinnakkaita ja en ole ihan varma toimivuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron toki! Elättelen toivoa että olisivat hyvät, mutta pian sen näkee. Vaikka kummallakaan mun hevosista ei olekkaan (ainakaan tietoista) ongelmaa jaloissa, ei-terveellä nuo voisivat olla tehokkaammat tai toki tietenkin voi olla haittaakin jos kylmäys olisi väärä hoito.

   Poista