30. lokakuuta 2012

Ensiesittelyssä Mister Nordkap

Noniin, eli siis olis tarkotus kirjottaa jokasesta mun ratsastamasta hevosesta jonkinlainen esittely, mieluiten tarkka kuvaus ensikohtaamisesta ja ekasta ratsastuksesta, mutta vanhoista tutuista ei niin osaa enää kirjoittaa koska ensikohtaamisesta on jo useempi kuukausi ellei jopa vuosi. Mutta kuitenkin nyt tän blogin eka heppaesittely tulee;

Mister Nordkapista eli Nortista, 13 vuotias latvianhevosruuna. Syyskuussa 2009 saapui Hingunniemeen. Valitettavasti tähän hätään en tasoa osaa sanoa.

huomhuom kuva tulossa perjantaina viimeistään

Hevoset jaettiin tunnin alussa ja meinasin ehdottaa että leikkauksen takia saisin jonkun helpon hevosen. En sanonut ja kun myöhemmin sitten opettajamme asetti chambon-apuohjia Nortille, luulin olevani aika pulassa. Oli muuten eka kerta kun ylipäätänsä menen champoneilla.

Ennen kuin ylipäätänsä pääsimme lähtemään, jouduimme ruuvaamaan osille hevosista varpaille hokit ja Nortilta ja joltakulta toiselta otettiin kokonaan kengät pois kun näillä oli vielä kesäkengät jalassa.

Nortille löytyi tavarat puhtaina omilta paikoiltaan, tällä on erikseen koulu- ja estesatula ja vaikka miten inhoan koulusatuloita niin otinpa sen nyt koulutunnille. Satulassa oli tietenkin huopa ja sen lisäksi karvaromaani, muut varusteet oli jännesuojat etusiin, hivutussuojat takasiin, suitset englantilaisella turparemmillä ja kolmipalat.
Hoitotoimenpiteissä Nortti oli iha huippu kaveri, jalat nousi ja pysy ilmassa, ei yrittänyt pyöriä seinästä toiseen tai muita ilkeyksiä. Ainoa oli että satulavyön kiristyksessä kuoppi vuoron perin jalkoja, mutta herra tokeni kun vähän tokas tuimaan sävyyn.
Messiin vielä champonit jonka opettaja asetti maneesissa vasta ja viltit että saataisiin heposet lämpiminä maneesista talliin treenin jälkeen.

Kyseessä oli siis Apsun kouluvalkka ja päätehtävänä pohkeenväistöt.
Lämmittelykäynnit, yritin tottua Nortin voimakkaaseen käyntiin ja tarvittavien apujen määrään. Nortti oli alusta lähtien vaativa apujen tarvitsia, jos erehtyi antamaan vain pohjetta, niin ei toiminut. Jos erehtyi antamaan vaan ohjaa, niin ei toiminut. Pohje, ohja ja paino piti kaikkien toimia selkeästi samaan aikaan että Nortilla sain parhaimman tuloksen. Alkuun Nortti oli hieman jäykkä ja tahmea, mutta varmasti minäkin olin, ja se vaikutti Norttiin. Loppua kohden Nortti pehmentyi ja pyöri kokoajan paljon paremmin.
Käyntien jälkeen mentiin ympyrällä käyntiä ja ravia, valmisteltiin hevosia pienentämällä ja suurentamalla ympyrää.
Nortin ravi on melko pehmeää, energistä.
Sitten itse tehtävään; reipasta käyntiä maneesia ympäri, pitkillä sivuilla pohkeenväistöä vasempaan. Ja näiden jälkeen sama, mutta pohkeenväistöä oikealle.
Pohkeenväistö vasempaan oli meillä aika hukassa, tosin minun ensimmäiset pohkeenväistöt niin siihen verrattuna olen ihan tyytyväinen. Ravissa meni jo vähän paremmin.
Pohkeenväistöt oikeaan sujuikin jo huomattavasti paremmin, mutta tässä vaiheessa tosiaan Nortti alkoi jo lämmetä ja tajuta tehtävän. Varsinkin ravissa oikeaan suuntaan sujui ja tehtiin yksi kohtalaisen pitkä pohkeenväistö ravissa, joka näytti selästä käsinkin todella hienolta.
Lopuksi laukattiin muutamat ympyrät molempiin suuntiin, Nortilla oli upea matkaa voittava laukka, jossa piti todella taakse nojata, ettei heilahtaisi yhtään liikaa eteenpäin.

Tyytyväisyys; No ei ihan parhaimpia tunteja, mutta uskoisin jo ensi tunnin menevän paremmin kun tietenkin uusi hevonen on aina uusi hevonen. Olen todella tyytyväinen kun sain Nortin kulkemaan rennommin sekä viimeisimpiin laukannostoihin ja tietenkin meidän ravi pohkeenväistöön oikeallepäin.

Korjattavaa; Selän pitäminen suorassa kaikissa askellajeissa. Pohkeen ja ohjan samanaikainen käyttö. Pohkeenväistössä ulko-ohjan tuki. Oikean kevennyksen vaihtaminen nopeammin. Kaiken kaikkiaan rauhallisemmat ja tarkemmat avut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti