22. lokakuuta 2014

Mitä vaatia tallipaikalta

Suomessa on jatkuvasti uutta tarjontaa tallipaikoista, samalla kun entiset paikat kohentavat tilojaan mm. uusilla maneeseilla tai isommilla tarhoilla. Viime aikoina pari pientä ja pari isompaakin paikkaa ovat laittaneet pillit pussiin, samalla kun pari tallia on avannut ovensa. Uskallan väittää että Suomessa jokainen hevosenomistaja saa mitä haluaa, jos on valmis siitä maksamaan.
Itselläni ei ole hirveästi rahaa, joten joudun organisoimaan että mikä on tärkeää. Meillä ei ole tallissa pesupaikkaa, kahvihuonetta tai kävelytyskonetta, mutta kun säästän näissä asioissa, saan tilalle jotain muuta - kuten valmennuksia ja kisamatkoja.

En ole kuitenkaan varmasti ainut joka ei kaikkea saa, ja jokaisella on ne muutamat tärkeät asiat, jotka mielessään lähtee katsomaan tallipaikkaa. Joillakin se on sijainti, maneesi, henkilökunta yms. Itse olen valmis hylkäämään paljon itseltäni, jos hevonen saa ansaitsemansa hoidon ja puitteet.

Minulle tärkeää on;

* kenttä
kenttä, joka on riittävän iso kaikkiin askellajeihin ja johon on mahdollista rakentaa edes pieni esterata. minusta hevosen pitää kulkea vaihtelevasti kovalla sekä pehmeällä pohjalla, joten kentän lujuudella ei ole juuri väliä. tietenkään kivikova tai uppohiekka ei käy. kentällä pitää saada juoksuttaa myös irtona, joten aidat pitää olla. koulukirjaimet on plussaa. kentälle pitää myös saada estekalustoa, vähintään 6-8 estettä. erikoiskalustoa ei välttämättä tarvita, niitä voi tuoda itse tallille.


* (sijainti)
tämä on suluissa, koska tämä ei välttämättä ole kovinkaan tärkeä. jos tallilla on iso kenttä, suuri estekalusto ja maneesi. jos ei ole, aina välillä täytyy päästä ratsastamaan isossa tilassa pitkiä esteratoja/kouluratoja maneesille. tärkeää on siis että tallin lähellä on mahdollisuus vuokrata maneesia.

* maastot
hevosille sekä ihmisille hyvää mielenvirkistystä, varsinkin nuorille hevosille ja ravureille, jotka usein pyörivät vain rataa ympäri. erilaiset maastot on aina kivempaa, ei aina jaksa metsässäkään rämpiä. hyvät maastot kattavat tiheää metsää, jossa voi mennä käyntiä ylösalas, pujotella puiden lävitse ja kohottaa kuntoa ja tasapainoa. sekä tasaista hiekkatietä, jossa on välillä riittävästi suoraa että voi ottaa surutta ravia ja laukkaa, intervalleja ja hölkkiä varten. autoja saa mennä silloin tällöin, mutta ei jatkuvasti.


* henkilökunta
henkilökunta joka osaa asiansa ja osaa myös käyttää tarvittaessa maalaisjärkeä. minusta myös henkilökunnan pitää osata ja uskaltaa huolehtia vaikeammista tapauksista. ei ole hevosen vika, ettei sitä ole koulutettu. työntekijöiltä myös odotan oma-aloitteisuutta, jos hevoselta on kenkä irti tai haava jalassa, asia ilmoitetaan omistajalle ja hoidetaan asiaankuuluvalla tavalla. henkilökunnan pitää myös toimia sopimuksen mukaan ja niin miten hevosen omistaja haluaa, ei ole tallinpitäjän tehtävä pitää yksityishevosia kuin omiaan.


* rehut ja ruokinta
mitä parempaa heinää, sitä vähemmän tarvitaan väkirehuja, sitä vähemmän menee ylimääräistä rahaa. itse pidän yksinkertaisista ruokinnoista, mutta korvaan väkirehulla heti huonomman heinän, oli puute sitten pieni tai iso.
heinät 3krt, väkirehut 2krt. tallin puolesta riittää nämä, itse kuitenkin käyn joka päivä tallilla, joten siinä tulee neljäs heinäkerta. heinät olisi hyvä punnita, jotta hevoset eivät saa liian vähän/paljon heinää. tämä on kuitenkin harvoissa talleissa mahdollista. yleensä laitan hevosen väkirehut valmiiksi, mutta henkilökunnan tulisi joskus joustaa ja mitata ne itse, jos en tallille pääse jollonka rehut eivät ole valmiina.


* tarhat, tarhaus
tämä on yksi isommista periaatteistani. mitä pidempään hevoset on ulkona niin sitä parempi. se on pelkästään ihmisten omaa mukavuutta, että sateessa, tuulessa tai pakkasessa hevosta ei voisi ulos pistää. jos ihmiset pärjäävät ulkona, miksei hevoset pärjäisi? joilla on kuitenkin turkki ja nykyään on ties minkälaista loimea tarjota niille, jotka palelevat omassa turkissaan.
sekä sopivaa seuraa tarhaan, enempi parempi.


* loimitus
useimmilla on se kultainen keskitie, jonka mukaan haluaisi loimittaa omaa hevostaan. tämä usein on kuitenkin mahdotonta, koska sopimukseen kuuluu yleensä "1 loimi päälle, 1 pois päältä", itse on töissä niin ei voi käydä loimittamassa miten tykkäisi yms. itse olen kuitenkin sitä mieltä, että liikaa kuin liian vähän. jos maalaisjärjen mukaan loimittaa, hevonen ei hikoa vaikka sillä olisikin 100g liian paksu loimi päällä. sitten taas olen myös niitä jotka turhautuvat helposti, jos loimitetaan vuodenajan mukaan tai järjen mukaan aivan liikaa. syyskuun ekana päivänä laitetaan vuorellista sadeloimea, vaikka aurinko paistaisi täyttä häkää. toivon että hevoseni loimitettaisiin niin kuin sopimuksessa kerrotaan.


* vesi
puhdasta vettä puhtaissa astioissa, myös talvella. todistin juuri viime talvena kaksi ähkytapausta jotka johtuivat siitä etteivät vettä saaneet ulos. myös oma hevoseni sai oireita, mutta ei ehtinyt mennä yhtä pahaksi kuin näiden muiden kahden. talvella on mahdotonta pitää lämmintä vettä tarhoissa, mutta varsinkin kokopäivätarhaus hevoset tarvitsevat jatkuvan veden. itse tämän todistaneena, vesi pysyy sulana koko päivän jos kuumaa vettä käy lisäämässä 2-3 kertaa. en vie hevostani tallille jossa ei tarjota vettä talvisin.

Mitä te vaaditte tallipaikalta?

9 kommenttia

  1. Loistava huomio vedestä ja sen tärkeydestä myös talvella! Meillä on tallilla jokaisella hevosella tarhassa vesiastia, myös talvella. On eri asia jos hevonen saa heinät aina karsinaan ja ulkoilee max. 3 tuntia päivässä, se ei siinä kolmessa tunnissa kuole ilman vettä. Mutta olen todistanut itsekin näitä tapauksia jossa hevoset ovat ulkona 9-10 tuntia ja saavat aamuin ja illoin, ulos/sisäänoton yhteydessä sankollisen tai kaksi vettä. Surullista mutta totta.

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus, tällasia lisää :)

    VastaaPoista
  3. Aika samoja vaateita löytyy omalta listalta.

    Peruspuitteet omalle ratsastukselle on oltava, minun tapauksessani se on hyväpohjainen ja riittävän iso kenttä, maneesi jonka pohjasta kannattaa maksaa eikä vain katosta pään päällä ja edes jonkin verran maastoja. Maneesi yksin ei tee autuaaksi, jos sen pohja on laaksoa ja kukkulaa ja siellä on jatkuvasti hirveä vallihauta reunoilla ja pohja on ihan kuollut. Eli ei maneesia vain maneesin vuoksi, vaan asiallisten treenipohjien.

    Tarhauksen suhteen toivoisin kokopäiväistä mahdollisuutta, jonka talviaikaan saa minun puolestani lyhentää tuohon 6h paikkeelle ihan vapaasti. Tulen usein itse iltasella ratsastamaan, joten tässä en näe järkeä alkaa rähisemään. Luonnonpohja tarha käy hyvin, kunhan siellä voi vaan juosta jos tarve tulee (ei siis pelkkää metsäpohjaa jossa kivikkoa tai kannokkoa). Hiekkatarhaa en sanottavasti edes kaipaa mutaongelmat tiedostaen..

    Heinäruokinta mielummin neljä kuin kolme kertaa päivässä tai sitten tosiaan vaihtoehto, että saan itse ruokkia neljännen kerran. Väkirehut riittää kahteen kertaan jaettuna mutta mielummin vaihtoehto 2 + oma ruokinta tai kolme kertaa tallin puolesta.

    VESI tarhaan on minulle elinehto.Tämä on toisten mielestä turhuutta, minun hevoselleni elinehto. Se juo huonosti automaattikupeista, joten joka tapauksessa joudun hyysäämään sille vettä jabakupissa karsinaankin, mutta ilman vettä ollaan nopeasti ummessa.

    Loimitus riittää minulle "yksi päälle yksi pois" taktiikalla, ja mielummin siitä narikasta se paksumpi kun liian ohut rätti niskaan. Kylmissään oleva hevonen ei juo, saattaa jäykistyä lihaksistaan palellessaan ja mahdollisesti riehuessaan itseään lämpimäksi se tiputtelee kenkiään tai jopa rikkoo itsensä.

    Hevosia tulisi käsitellä aina ammattilainen, koulutuksen saanut ja aikuinen henkilö. Lapsia tallityöntekijöinä voi käyttää apuna ja opettelemassa, muttei heitä saa jättää yksin eikä valvomatta ja lapsesta puhuttaessa pitää nyt sitten huomioida yksikön fysiikka ja kypsyys...

    Näillä meikä pysyy tyytyväisenä.

    VastaaPoista
  4. "maastot:
    hevosille sekä ihmisille hyvää mielenvirkistystä, varsinkin nuorille hevosille ja ravureille, jotka usein pyörivät vain rataa ympäri"
    Yleensähän ravureita kyllä treenataan hiekkateillä yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ratatalleilla harvemmin. "Harraste"ravurit tietenkin erikseen.

      Poista
    2. Ratatallit, joita itse tiedän ja tunnen, siellä kyllä käytetään maastoja.

      Poista
    3. Ei ehkä kummankaan meistä kannattaisi siis yleistää ;D

      Poista
  5. Onko nuo talvella olleet ähkytapaukset ratsu vai ravitallilla?

    VastaaPoista