11. tammikuuta 2013

Ensi esittelyssä S.R. Velldone

Tiistaina 4.12. oli Apsun estetunti ja sain alleni S.R. Velldonen eli Veltsun.

Veltsu laiskast köpötteli peräs tallii ku hidastetus leffas. :D Mut muute on kyl mukava heppu. Rennosti laski päätää ja lörpähti huuli ku harjailin ja uskalsin oveakin raollaan ilma et Veltsu ees yritti puskee ulos.

Muita tunnille tuli Riina, Asterix, Fago, Wande, Nokkis ja Eetu.

Tehtävänä oli tasapainoine laukka ja lähestymine esteel. Sen tarkempia ohjeita ei kyllä pahemmi herunu, mutta jokaisel oli kyllä alla sellaine hevonen joka kyllä suurinpiirtei yksinki tän tehtävä suorittaisi.

Alkuverryttelyksi ravattii ympyrää, jota pienennettiin ja suurennettiin ajoittai. Veltsul on tasanen ravi jossa on melko helppo keventää, ajottain kyl tuntu tosi hankalta oikee kevennys, mut saatto johtuu iha vaan siit että meidän maneesissakaa ei oo kovi lämmi ja keskittymine vähä herpaantuu kun tulee kylmä. Ja mähän tarviin paljon keskittymist oikeaan kevennykseen, joka kyl ottaa päähän. Vasen sujuu heti automaattisesti..
Jotenkin tuntu et Veltsu ei ollut kuulolla vaikka tekikin mitä pyysin, irrottelin välillä kuolainta joka auttoi jonkin verran.

Lämmiteltii viel vähä kevyes istunnas, tarkotus oli olla kevyes istunnas puolet ympyrästä ja puolet keventäe. Tää onnistu suht hyvi, nouseminen kevyeeseen istuntaan onnistu helpost ja sen ylläpitäminenki sujuu koko ajan paremmi vaik nytki meni hetki tottuu taas toisenlaisee raviin mitä edellisel ratsastettaval. Erityisesti kun muistuti itelleni pitää jalat rentoin ja antaa niiden mukautua liikkeisii, kevyt istunta pysy heti paljo paremmi oikeanlaisen.
Viel oli tarkoitus ol kevyes istunnas 2 askelt ja istuu satulaan alas yhdeks askeleeks. Mulla ei ollut mitään käryä missä vaiheessa yksi askel tuli, joten tyydyin tekemään omia harjoituksiani.

Seuraavaksi alotettiin varsinaiset tehtävät, tarkoitus oli lähtee ravis ja men yli 3 päällekkäi asetetu puomin yli. En toivottavast ny hirveesti valehtele näide tehtävien kans, tunnist on jo sen verra aikaa et.. :D
Tarkoitus oli tulla hallittua ja rauhallista ravia, ylittää puomit kevyessä istunnassa ja kääntyä oikealta puolelta tulosuuntaa päi ohittae toise puomikasa.
Ensimmäinen mu ja Veltsun yritys oli vähän tönkkö, Veltsu olis tahtonut kaahottaa puomei päin, mun kevyt istunta ei pitänyt, katsoin maahan ja Veltsu itse ohjasi itsensä toisen puomikasan yli.
Seuraava yritys oli jo parempi, pidin jalat rentoina ja katseen menosuuntaan päi ja Veltsu tuntu ku itsestää menevän minne tahdoinki.
Tässä huomasi että Veltsun laukka tuntu suurelt ja tuntu vaikeelt mukautuu siihe, tosin ei siinä ollut edes pahemmin aikaa kun Veltsu oli hetkessä siinä paikalla missä piti jo siirtyä raviin ja käyntiin.
Tämä tehtiin kaksi kertaa myös toiseen suuntaan.

Tehtävää vaikeutettii, muute sama mut ristikol. Luotin että Veltsu osais hakeutuu hyvään ponnistuspaikkaan ja annoin sen men hieman reippaammin, mutta ohjaksis kuitenki. Veltsu hyppäs reippaasti ja hyvi halukkaast, sekä itse olin rento ja mukaudui hyppyihi, mut aavistuksen jäykistyn alastulos, varmaankin jossakin syväl ajattelen että se muka pitäisi mua paremmin tasapainossa. En kuitenkaan jäänyt mihinkää etunojal kaulal, vaan palauduin selkä pystymmäksi.

Viimeisenä nostettii pysty ja se hypättii molempii suuntii kans.. Tämä oli itseasias kivoin tehtävä, Veltsu hyppäs nää vielä pehmeämmi ku ristiko. Veltsu oli innoissaa, enkä pidätellyt sitä kuin sen verran ettei kuitenkaan iha kaahottais. Luotin Veltsun ponnistuspaikkoihi ja heppa hyppäs tosi hyvin, pystys vaan hevoset aina hyppää sen verran ponnistamal että siinä istunta vaatii vielä rentoutumista, varmaa huomaamattani jännitän kun en kuitenkaan ole hyppäilyt paljon ja oli kokonaan uusi hevonenki al.
Esteel meno tapahtuu kohtuu hyvi, samoin ponnistusvaihe, mut alastulos jännitän ja töksähdän sekä useammal kerral jään vetää ohjasta.
Viimeinen hyppy onnistu täydellisest, Veltsu ponnisti oikeest kohtaa, mukauduin hyppyyn jopa alastulossa, myötäsin ohjaa sopivasti ja hyppy kaikenkaikkiaa tuntu ja varmaan näyttiki iha oikeenlaiselt. Opeki hei kehu. :D

Tyytyväisyys: En tiedä mikä aivovamma mul oli alussa kun Veltsu tuntu oleva alla ihan hakoteillä lämmittelyjen aikana, mutta kokoajan parani ja olen tyytyväinen kun kevyt istunta sujui taas paremmin kuin viimeksi, samoin hypätes. En tosin tiedä miten paljon tähän vaikutti hevosen ja satulan vaihto.

Korjattavaa: Mun pitäis useammin päästä laukkaa Veltsulla että pääsisin harjottelemaa tasast istuntaa sen kanssa, samaten en usko että kevyt istunta sujuis kovi hyvi Veltsun laukas. Myös tempon vaihtelut laukassa olis kova juttu päästä kokeilee.

3 kommenttia